Video i musikens tecken

MEBIA har sedan länge ett gott samarbete med världens största orienteringsevenemang, O-Ringen, som 2015 kommer att arrangeras i Borås. Årets upplaga har profilerat sig som ett ”O-Ringen för alla” vilket innebär att man syftar till att tillgängliggöra O-Ringen och orienteringssporten för fler målgrupper. Som ett led i detta har bandet Sign Up skrivit låten ”orientering” som inför publik inte enbart framförs med sång utan även tecken.

Låten behövde en musikvideo och MEBIA antog utmaningen
Planeringen var klar, inspelningsplatsen utstuderad, bandet på väg från Göteborg och kamerautrustningen på väg med cykel till mötesplatsen, vad händer då? Jo, efter en vecka av försommarvärme och strålande sol händer det som inte får hända. Vädret slår om och det som först börjar som regn övergår i något som kan liknas vid ett enklare snöoväder. Där står vi mitt ute i skogen, snön faller och vi ska spela in en musikvideo för ett sommar-event. Men ibland har man tur och efter 20 min snöfall spricker det upp och solen tränger in mellan träden. Bandet riggar sina instrument och MEBIA packar upp kamerautrustningen.

Efter några rejält kylslagna tagningar, mycket skratt och musik känner vi oss nöjda och förflyttar oss från den välskötta ”bonnaskogen” in i värmen för postproduktion. Totalt bemästrades 11 st ovanpå varandra liggande videolager med klipp från såväl gyro-kamera, bilder från stativmonterad kamera och kamera på glidskena.

Ett unikt projekt med stor genomslagskraft
Filmen och i synnerhet projektet ”O-Ringen för alla” är unikt och det märks efter lansering av filmen. Att inkludera tecken ihop med sång är bandet Sign Up ganska ensamma om. Att inkludera människor med behov av kognitivt stöd i samma itrottsevenemang som resterande utövare är unikt. Att spela in musikvideo i skogen är visserligen inte speciellt unikt, men coolt!

I skrivande stund har klippet setts på facebook närmre 6500 gånger och delats världen över. Det gör att man som delaktig i projektet blir både stolt och lycklig.